Wat zijn de fiscale voordelen van investeren in startups?
Investeren in startups kan niet alleen spannend en winstgevend zijn, maar biedt ook interessante fiscale voordelen die het risico aantrekkelijker maken .
Vooral voor particuliere investeerders en business angels zijn er in Nederland diverse regelingen die de belastingdruk verlichten en hen stimuleren om kapitaal in jonge, innovatieve bedrijven te steken .
Fiscale voordelen bij investeren in startups
De overheid wil het ondernemersklimaat stimuleren, en dat doet ze onder andere door belastingvoordelen aan te bieden aan investeerders in startups .
Door deze voordelen wordt het niet alleen aantrekkelijker om in startups te investeren, maar ook om een breed scala aan risicovolle, innovatieve projecten te ondersteunen .
Er zijn in Nederland een aantal regelingen waar investeerders gebruik van kunnen maken, zoals de participatievrijstelling, de innovatiebox en andere belastingmaatregelen die het investeren in startups belonen .
Wat is de participatievrijstelling?
Een van de belangrijkste fiscale voordelen voor investeerders in startups is de participatievrijstelling .
Deze regeling geldt voor vennootschapsbelastingplichtige bedrijven en zorgt ervoor dat winsten uit deelnemingen van minstens 5% belastingvrij zijn .
Met andere woorden, als een investeerder aandelen heeft in een startup en deze aandelen vormen 5% of meer van de totale aandelen, dan zijn de inkomsten uit die aandelen vrijgesteld van vennootschapsbelasting .
Dit betekent dat zowel dividenduitkeringen als eventuele vermogenswinsten bij verkoop van de aandelen niet worden belast .
Innovatiebox voor startups en hun investeerders
De innovatiebox is vooral bedoeld om innovatieve bedrijven te ondersteunen door inkomsten uit innovatie tegen een verlaagd tarief te belasten .
Als een startup gebruikmaakt van de innovatiebox, kan dit indirect ook een voordeel zijn voor de investeerder, omdat het de winstgevendheid van de onderneming verhoogt en zo ook de waarde van de investering doet stijgen .
De innovatiebox biedt startups die voldoen aan de voorwaarden een belastingtarief van slechts 9% op winsten uit innovatieve activiteiten .
Dit betekent dat investeerders in innovatieve startups een hoger rendement kunnen verwachten doordat de netto-winst hoger uitvalt, wat goed is voor zowel dividenden als de verkoopwaarde van aandelen .
Fiscale voordelen bij bedrijfsopvolging
Sommige investeerders willen hun aandelen op een gegeven moment overdragen aan familieleden of andere opvolgers .
De Nederlandse overheid biedt voor deze situaties fiscale voordelen die de overdracht van aandelen fiscaal vriendelijk maken .
Bij een bedrijfsopvolging kan er gebruik worden gemaakt van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), waardoor een deel van de overgedragen aandelen onder voorwaarden belastingvrij kan worden doorgegeven .
Dit kan vooral gunstig zijn voor investeerders die op lange termijn betrokken blijven bij startups en een plan hebben om hun belangen in de toekomst over te dragen .
Verliescompensatie bij startups
Een ander voordeel voor investeerders in startups is dat eventuele verliezen vaak fiscaal aftrekbaar zijn .
Investeren in startups is risicovol en niet alle bedrijven overleven de eerste paar jaar .
De Belastingdienst biedt echter de mogelijkheid om verliezen op investeringen in bepaalde gevallen af te trekken van de belastbare winst, wat de pijn van een mislukte investering kan verzachten .
Als een startup niet succesvol blijkt en de investering volledig verloren gaat, kan de investeerder deze verliezen onder bepaalde voorwaarden verrekenen met toekomstige winsten, wat helpt om de belastingdruk te verlagen .
Investeringsaftrek voor startups en investeerders
Hoewel de investeringsaftrek primair gericht is op bedrijven die investeren in materiële vaste activa, kunnen startups en investeerders indirect profiteren van deze regeling .
Startups die bijvoorbeeld investeren in nieuwe machines, hardware of software kunnen een percentage van deze investeringen aftrekken van hun winst, waardoor ze minder vennootschapsbelasting hoeven te betalen .
Voor investeerders kan dit voordelig zijn omdat het de netto-winst van de startup vergroot en dus ook de waarde van hun aandelen kan doen stijgen .
Hoe beter de financiële situatie van een startup, hoe aantrekkelijker de investering wordt op de lange termijn .
Gebruikmaken van SEED Capital-regeling
In Nederland is er een SEED Capital-regeling die bedoeld is om innovatieve startups te ondersteunen bij het aantrekken van kapitaal .
Deze regeling biedt fiscale voordelen voor zowel de startup als de investeerders door leningen aan te bieden tegen gunstige voorwaarden en met een gedeeltelijke risicodekking van de overheid .
De SEED Capital-regeling vergroot de kans op succes voor startups doordat ze gemakkelijker financiering kunnen aantrekken, wat op zijn beurt het risico voor investeerders verkleint .
Investeren in startups wordt hierdoor minder risicovol omdat het mogelijk is om kapitaal te verkrijgen tegen gunstige voorwaarden, wat de kans op een succesvol rendement vergroot .
Startups als aftrekpost voor vermogensbelasting
Investeren in startups kan ook voordelen hebben voor de vermogensbelasting .
In Nederland betalen vermogende particulieren belasting over hun vermogen in box 3, maar er zijn mogelijkheden om investeringen in startups hier gedeeltelijk buiten te houden .
Zo kunnen participaties in durfkapitaalfondsen, die investeren in startups en scale-ups, onder voorwaarden worden vrijgesteld van vermogensrendementsheffing .
Dit betekent dat investeerders die hun vermogen inzetten voor het investeren in startups minder belasting betalen over hun vermogen, wat het rendement van hun investering kan verhogen .
EIS en SEIS-regelingen in het buitenland
Hoewel deze regelingen niet in Nederland gelden, is het interessant om te kijken naar landen zoals het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid via de Enterprise Investment Scheme (EIS) en Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS) fiscale voordelen biedt aan investeerders in startups .
In Nederland bestaan soortgelijke stimuleringsregelingen, maar het is handig om op de hoogte te zijn van internationale mogelijkheden als je overweegt om in buitenlandse startups te investeren .
Met de EIS en SEIS kunnen investeerders in het VK belastingvoordelen ontvangen zoals aftrek op de inkomstenbelasting, verliescompensatie en vrijstelling van vermogenswinstbelasting op hun investering .
Dit soort voordelen kan inspireren tot meer internationale investeringen, wat ook weer ten goede kan komen aan Nederlandse startups die internationaal kapitaal willen aantrekken .
Sociale en maatschappelijke impact van investeren in startups
Naast de fiscale voordelen biedt het investeren in startups ook vaak de mogelijkheid om bij te dragen aan maatschappelijke doelen .
Veel startups richten zich op duurzaamheid, innovatie en technologische vooruitgang, en door hierin te investeren, draagt men bij aan een betere toekomst .
Hoewel dit niet direct een fiscaal voordeel is, kan het wel als een ‘sociaal rendement’ worden gezien en sommige overheden bieden fiscale voordelen voor investeringen in sociale ondernemingen .
Het investeren in startups met een maatschappelijke missie kan dus aantrekkelijk zijn, zowel vanuit financieel als ethisch oogpunt .
Conclusie: fiscale voordelen en risico’s bij investeren in startups
Het investeren in startups kan voor particuliere en zakelijke investeerders diverse fiscale voordelen opleveren, waardoor de risico’s en kosten van hun investering worden verlaagd .
Van verliescompensatie en de participatievrijstelling tot de Bedrijfsopvolgingsregeling en de voordelen van SEED Capital, er zijn veel manieren waarop de belastingdruk kan worden verlaagd .
Voor investeerders is het belangrijk om zich goed te verdiepen in deze fiscale voordelen en de mogelijkheden die de Nederlandse overheid biedt om investeren in startups aantrekkelijker te maken .
De risico’s van investeren in startups zijn hoog, maar door gebruik te maken van de juiste fiscale strategieën kan het potentieel rendement aanzienlijk worden verbeterd, wat investeren in startups een interessante optie maakt voor zowel nieuwe als ervaren investeerders .
Geef een reactie